Nuorten hyvinvointi on pinnalla ja siihen panostaminen on nykymaailmassa entistäkin tärkeämpää. Hyvinvointia tukevat konkreettiset keinot voivat olla välillä vähissä, mutta todellisuudessa pienillä, yksinkertaisilla asioilla voidaan vaikuttaa nuorten arkeen ja elämänlaatuun. Tässä muutamia helppoja keinoja, joilla jokainen voi tukea nuortensa hyvinvointia heidän päivittäisessä arjessaan.
1. Kannusta liikkumaan ja ylläpitämään hyvinvointia
Liikunta on yksi tärkeimmistä tekijöistä nuorten fyysisen ja psyykkisen hyvinvoinnin tukemisessa. Liikkuminen vapauttaa endorfiineja, jotka auttavat lievittämään stressiä ja parantamaan mielialaa. Ei tarvitse kuitenkaan olla huippu-urheilija, vaan liikkumisen tulisi olla hauskaa ja mielekästä.
Konkreettisia keinoja:
– Kannusta nuorta kokeilemaan erilaisia liikuntamuotoja – vaikkapa tanssia, pyöräilyä, uintia tai ulkoilua kavereiden kanssa. Jos paikkakunnallasi on Nuorisopassi-sovellus, voit löytää erilaisia liikuntaharrastuksia sitä kautta!
– Osallistukaa yhdessä johonkin liikuntaharrastukseen tai ulkoilmaelämään.
– Hyödynnä paikkakuntasi liikuntaetuja ja ilmaisia ulkoliikuntapaikkoja, kuten ulkokuntosaleja ja lenkkipolkuja. Nämä löytyvät myös Nuorisopassista!
2. Varmista riittävä uni
Unen merkitystä hyvinvoinnin näkökulmasta ei voi korostaa liikaa. Nuorten unirytmi voi joskus olla epäsäännöllinen, mutta riittävä ja laadukas uni tukee niin muistia, mielialaa kuin fyysistä terveyttäkin.
Konkreettisia keinoja:
– Kannusta nuorta luomaan säännöllinen nukkumaanmenoaika ja rutiinit, jotka edistävät hyvää unta (esimerkiksi rentoutumisharjoituksia ennen nukkumaanmenoa).
– Pidä huolta siitä, että nuorella on rauhallinen ja mukava paikka nukkua ilman liiallista häiriötekijöitä, kuten puhelimia tai muuta teknologiaa.
3. Kannusta avoimeen keskusteluun ja kuuntele
Nuoret kokevat helposti tulevansa väärin ymmärretyiksi. On tärkeää, että he kokevat voivansa puhua avoimesti omista tunteistaan ja ajatuksistaan ilman pelkoa tuomitsemisesta. Aikuisten kuuntelevat korvat voivat olla suuri apu nuoren hyvinvoinnin tukemisessa.
Konkreettisia keinoja:
– Varaa aikaa keskusteluille, joissa kuuntelet nuoren ajatuksia ilman keskeyttämistä tai kiireen tuntua. Roolisi on kuunnella, älä neuvo ellei sitä selkeästi kysytä. Validoi nuoren tunteita.
– Tarjoa tukea silloin, kun nuori haluaa puhua esimerkiksi koulunkäynnistä, ihmissuhteista tai omista unelmistaan.
– Hyödynnä myös ammattilaisten apua tarvittaessa, esimerkiksi nuorten tukipalveluja tai keskusteluapua.
4. Kannusta sosiaaliseen yhteisöön
Hyvinvoinnin perusta ei ole pelkästään yksilöllisessä hyvinvoinnissa vaan myös sosiaalisten suhteiden vahvuudessa. Nuorelle on tärkeää, että hänellä on ystäviä ja että hän kokee itsensä osaksi yhteisöä, jossa hän voi olla oma itsensä.
Konkreettisia keinoja:
– Rohkaise nuorta osallistumaan erilaisiin nuorten ryhmiin ja yhteisöihin, joissa voi tutustua uusiin ihmisiin ja rakentaa sosiaalisia verkostoja. Kuntasi viestii tällaisista mahdollisuuksista Nuorisopassin kautta.
– Tarjoa mahdollisuus yhteisiin aktiviteetteihin perheen ja ystävien kanssa – yhteinen aika vahvistaa sosiaalisia siteitä.
5. Auta löytämään mielekästä tekemistä ja itselleen sopivia harrastuksia
Nuorille on tärkeää, että he voivat löytää tekemistä, joka innostaa ja tuo iloa elämään. Se voi olla esimerkiksi kulttuuria, liikuntaa, taidetta tai muuta luovaa tekemistä. Mielekäs tekeminen voi tarjota nuorelle sekä itsensä toteuttamisen että mahdollisuuden kehittyä ja oppia uutta.
Konkreettisia keinoja:
– Kannusta nuorta kokeilemaan eri harrastuksia ja etsimään oma juttu – se voi olla vaikka valokuvaus, kirjallisuus, tanssi tai videopelit. Nuorisopassista löytyy myös lajikokeiluja!
– Hyödynnä paikkakuntasi tarjoamia kulttuuri- ja liikuntamahdollisuuksia, jotka tekevät harrastuksista helpommin saavutettavia. Nämä löydät kaikki kätevästi Nuorisopassista!
– Jos nuori ei ole vielä löytänyt omaa intohimoaan, tarjoa mahdollisuus kokeilla jotain uutta yhdessä, esim. teatterin tai liikuntaharrastuksen merkeissä.
Tärkeä muistutus: vanhempana tuntee usein riittämättömyyden tunnetta, mutta jo se, että luet tätä tekstiä kertoo siitä, että aidosti välität. Se usein riittää!