Kuten minkä tahansa palvelun käytössä, Nuorisopassin käyttäjiä tulisi aktiivisesti kannustaa kokeilemaan sovellusta. Tehtävä voi alkuun kuulostaa vaikealta, etenkin jos nuorten kanssa työskentelystä ei ole aiempaa kokemusta. Todellisuudessa hyvinkin yksinkertaisilla toimenpiteillä nuoret saadaan innostumaan sovelluksen käytöstä! Kolme kaikista tärkeintä innostamiskeinoa ovat etujen vaihtelevuus, ajantasaisuus, sekä nuorten mielipiteiden kysyminen.
1. Vaihtuvuus eduissa
Vaihtelu virkistää! Kun etuja päivittää ja vaihtelee aika ajoin, sovelluksen kokonaiskäyttöaika kasvaa. Nuoret käyvät useammin tarkistamassa uusia etuja ja heidän mielikuvansa monipuolisesta ja hyödyllisestä alustasta vahvistuu. Jatkuvasti samana pysyvä valikoima luo helposti ”eihän täällä ole mitään” -mielikuvan.
Vaihtuvuuden ei tarvitse olla erityisen vilkasta. On hyvä, että etuja on mahdollista käyttää useampikin viikko, sillä nuorten suunnitelmat eivät ole aina heistä itsestään kiinni. Hyvä rytmi etujen vaihtamiseen on esimerkiksi kvartaaleittain. Sen lisäksi eri vuodenajoille ja niiden teempapäiville voidaan erikseen miettiä kampanjatyylisiä etuja, jotka ovat voimassa vain tietyn ajan. Esimerkiksi ystävänpäivälle, joulun ajalle tai vapulle voi miettiä omia etukampanjoita. Nuoret ovat kokeneet ne mielenkiintoisina ja houkuttelevina!
2. Ajantasaisuus
Vaihtuvuuden lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota ajantasaisuuteen. Onko tietyt edut enää relevantteja? Esimerkiksi näin lokakuun kylminä ja pimeinä iltoina kesältä jääneet vesiurheiluvälineisiin liittyvät edut kannattaa korjata listoilta pois. Ajantasaisuus luo tunnetta siitä, että sovellus on aktiivinen ja ajan hermolla. Nuoret ovat yleensä hyvin vikkeliä silmäillessään etuja ja vetävät johtopäätöksiä hyvin nopeasti. Siksi vaikka uusia etuja päivittäisikin sovellukseen, mutta suurin osa listalla on vanhoja etuja, he voivat nopeasti tulla siihen tulokseen, ettei mitään uutta löydy.
3. Anna mahdollisuus vaikuttaa
Nuorten kuuleminen heitä itseään koskevissa asioissa ja päätöksenteossa on tärkeää. Nuorisopassin tarkoitus on osallistaa nuoria ja auttaa heitä aktiivisen arjen pariin. Mielipiteen ilmaiseminen ja asioihin vaikuttaminen edistää juuri tätä osallisuutta ja lisää hyvinvointia. Mannerheimin lasten suojeluliitto kertoo osallistamisen hyödyistä nettisivuillaan näin: ”Saadessaan osallistua aidosti koulun toiminnan suunnitteluun ja kehittämiseen nuoret oppivat samalla tärkeitä arvoja ja asenteita sekä omaksuvat uusia tietoja ja taitoja. Koulun mahdollistama osallisuus motivoi uuden oppimiseen ja kannustaa nuoria myös muuhun yhteiskunnalliseen osallisuuteen.”
Tämä pätee myös Nuorisopassin kohdalla! Kun etuihin on mahdollista vaikuttaa, nuorten innostuminen ja motivaatio lisääntyvät. He myös rohkaistuvat vaikuttamaan ja antamaan mielipiteensä myös muilla elämänsä osa-alueilla. Kyselkää siis rohkeasti myös nuorten mielipidettä, millaisia etuja he haluaisivat käyttää!