Nuorisopassin aloitusvaiheessa etujen keksiminen voi tuntua hankalalta, kun kokemusta nuoria kiinnostavasta sisällöstä ei vielä ole. Hyviä vaihtoehtoja ovat aina sellaiset edut, mitä nuoret muutenkin suosivat. Vuonna 2022 Nuorisopassin suosituimmiksi eduiksi nousivat:
- uinti
- kuntosali
- välipalat
- keilaus
Lisäksi hieman erikoisempia etuja, joita nuoret ovat käyttäneet ahkerasti:
- kirpputori
- elokuvaliput
- liput temppu- ja kiipeilypuistoihin
Kuten listasta näkyy, suosituimmat edut eivät ole mahdottomia järjestää. Vähintään välipalaetu on toteutettavissa missä tahansa kunnassa. Moni näkee uimahallin tai muun ison julkisen harrastuspaikan puutteen ongelmana Nuorisopassia aloitettaessa. Tällaiset edut ovat nuorille toki mieluisia, mutta koko toimintaa ei kannata laskea yhden paikan varaan. Saamamme palautteen pohjalta paras tapa pitää nuoret aktiivisina on tarjota useampia vaihtoehtoja.
Tarjonnan lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota sisällön vaihtelevuuteen. Etuja on hyvä päivittää säännöllisesti ja tuoda uutta tekemistä tarjolle. Näin mielenkiinto sovellukseen säilyy ja nuorille välittyy aktiivinen kuva kunnasta. Mieti edut kausiluontoisesti vuoden ajan mukaan, äläkä tuuttaa kaikkia kiinnostavia uutuuksia samaan aikaan. Kampanjat ovat osoittautuneet monissa kunnissa tehokkaiksi aktivointikeinoiksi. Etujen julkaisun suunnitteluun voi ottaa tutun vuosikellon avuksi!
Millaiset harrastukset kiinnostavat nuoria?
Ylen artikkelin ”Vertaa suosituimpia lajeja: Näin paljon aikaa suomalaisilla lapsilla kuluu harrastamiseen – ”Määrät kuulostavat aika kovilta” mukaan suosituimmat liikuntaharrastukset 11-15-vuotiaiden joukossa vuonna 2016 olivat mm. jalkapallo, salibandy, tanssi/ kilpatanssi, ratsastus, sekä jääkiekko. Näistä voisi miettiä etuja sen kautta, mikä olisi omalla paikkakunnalla mahdollista. Esimerkiksi liikunta- tai jäähalliin voi miettiä nuorten omaa vuoroa, ja paikallisen ratsastuskeskusten kanssa taas voi sopia tutustumistunneista alennettuun hintaan tai ilmaiseksi.
Usein Nuorisopassissa etujen painopiste on ollut liikunnallisissa eduissa. Vuonna 2020 Tilastokeskuksen tekemän artikkelin mukaan luovien harrastusten puolella eniten kiinnostivat musiikki, kuvataiteet, valokuvaaminen ja videokuvaaminen. Näiden lisääminen etuvalikoimaan on melko helppoa ja ne tuovat sovellukseen monipuolisuutta liikuntaetujen rinnalle. Minkälaista tarjontaa löytyy teidän Kansalaisopistosta?
Harrastaminen voi olla sanana sellainen, että se herättää nuorissa vastarintaa. He helposti ajattelevat, että “onhan mulla jo harrastus”. Siksi voi olla hyödyllistä vaihtaa tietoisesti harrastus-termi johonkin muuhun. Aktiivinen vapaa-aika voi olla paljon muutakin kuin ohjatut harjoitukset kerran viikossa. Tämän ajatuksen esille tuominen auttaisi varmasti monia nuoria madaltamaan osallistumisen kynnystä.
Tavalliset, kunnissa jo olevat palvelut riittävät
Ylen ja Tilastokeskuksen artikkeleiden pohjalta voidaan todeta, että nuoria kiinnostavat hyvin tavalliset harrastukset. Etujen ei siis tarvitse olla benji-hyppyjä ja avaruusmatkailua. Kunnan omista palveluista sekä paikallisten yrittäjien tarjonnasta löytyy varmasti hyviä, nuoria kiinnostavia aktiviteetteja, kunhan niitä silloin tällöin muistaa päivittää uusiin!
Usein pienissäkin kunnissa on paljon tekemistä, mutta niistä tiedottaminen ei ole aina kovin monipuolista. Paremmalla tiedottamisella voidaan aktivoida perheitä ja nuoria, kun eri vaihtoehdot saadaan kuntalaisten ulottuville. Nuorisopassi on tähän oikea täsmä ratkaisu, sillä se tarjoaa suoran viestintäyhteyden paikkakunnan nuoriin. Lue edellisestä blogistamme, miten tämä tapahtuu.